Veba hastalığı nedir?

Veba hastalığı nedir?

Veba hastalığı nedir? Nasıl oluşur? Tedavisi ve korunma yolları nelerdir?

Kara ölüm veba;

Veba hastalığı nedir?

Veba, ölüme yol açacak  bir hastalıktır ve ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur.Veba  hastalığı "Yersinia pestis " olarak adlandırılan bakterilerin hayvanlar üzerindeki etkisiyle  oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Çok kolay üreyen bu bakteriler genellikle pire vasıtasıyla insanlara bulaşan, karanlık ve nemli bölgelerde, yani vücut dışındaki uygun ortamlarda oldukça uzun canlı kalmaktadır. Canlı kalma süreleri bulundukları yere göre değişiklik göstermektedir hatta ölülerde haftalarca canlı kalma özelliğine sahiptir. Donmuş maddelerde de canlılık süresi oldukça fazladır çünkü bu bakteriler soğuğa oldukça dayanıklıdırlar.

Bakterinin 2-8 günlük kuluçka süresinden sonra vücutta belirti göstermesi ile varlığını gösteren  hastalıktır.Veba genellikle kırsal alanlarda  ve aşırı kalabalık, kötü hijyen koşulları ve yüksek fare nüfusunun olduğu kentsel bölgelerde varlığını gösterir .

Belirtileri nelerdir?

- Ateş
- Titreme
- Dildeki renk değişimi
- Kusma
- Nefes darlığı
- İshal
- Baş ağrısı,sırt ağrısı,kasık ağrısı,eklem ağrıları
- Burun kanaması gibi belirtiler size veba belirtileri konusunda yardımcı olacaktır.

Veba Oluşumu

Doğal durumda bakteriler , vahşi kemirgenlere bulaşır. Veba bugün  hala dünyanın birçok bölgesinde rastlanılan bir hastalıktır. Enfekte hayvanlardan yararlanan pire, bakterileri diğer hayvanlara geçirir. Bakterileri taşıyan bir çok hayvan vardır sincap, fare ve sıçanlar  gibi bir çok hayvan vardır. Çok sayıda enfekte yabani hayvanların taşımış olduğu bakterilerin yok olması demek bu hayvanların olmaması , onlarda yer alan bu  pireler insanları ve evcil hayvanları ısırabilir .Bulaşıcı ve enfeksiyona sebep olan bu hastalık için ısırma eylemi gerçeği vardır. Kısacası atmosferdeki rahatsız edici ve olmaması gereken bahsettiğimiz bu  durumlar karşısında vebaya neden olan bakterilerin varlığı söz konusu diyebiliriz.
Hayvanlardaki bakterilerden kaynaklı bu hastalık bir anda insan odaklı olabilmektedir. 

Nasıl tedavi edilir?

Çeşitli antibiyotikler ve aşılar yoluyla veba hastalığının erken dönemlerinde  tedavisi mümkündür. Veba nasıl tedavi edilir diye bakıldığında ise Veba hastalığı bugün tedavi edilebilen bir enfeksiyondur. Veba hastalığına neden olan bakteriler vücuda girdiği andan itibaren, vücuda zarar vermeye başlar. Dolayısıyla  belirtiler görüldüğü andan itibaren en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Zamanın iyi yönetilmemesi durumu organ ve uzuv kaybına, hatta fazlasıyla zararlı sürece girilmiş olduğunda ölümlere neden olabilmektedir. Veba hastalığı İzmir enfeksiyon hastalıkları hastanelerinde ve Ülkemizdeki diğer sağlık kurumlarında tedavi edilebilir. Belirtilere sahip olmasanız bile veba hastalığından şüphe duyuyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna giderek koruyucu aşı yapılmasını talep edebilirsiniz. Hastanın anlattıkları ve kan tahlili gibi bazı gerekli tetkikler sonucunda  veba hastalığı tanısı konur. Ciddi komplikasyonların ve ölümün önüne geçebilmek için erken tanı ve etkili bir tedavi çok önemlidir.
Tedavide antibiyotikler kullanılır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa pozitif bi sonuç almak da o kadar artar. Belirtilerin ve şikayetlerin ardından 1 gün bile geçmeden  mutlaka  tedaviye başlanmalıdır .

Hastalıktan korunmanın yolları

- Hastalığın bulaşmasına neden olan pirelerin olabileceği yerlerde bulunmamak 
- Temiz alanlarda bulunmak
- Güneş ışınları etkisiyle canlılığını sürdüremeyen bakteriler güneş gören alanlarda bulunmamızın gerekçesi olarak görülür.
- Kamp yapmayı sevenler için kırsal bölgelerde kalmak  ve açık hava etkinliklerine bulunacaklar  için mutlaka giysi seçimine dikkat etmeleri ve böcek öldürücüler kullanmaları önerilmektedir.
- Vebalı hastalar toplumdan izole şekilde tutulmalı ve etrafla teması kesilmelidir.Hastaya bakanlar gerekli önlemleri alarak her türlü sağlık şartlarına uyulmalıdır. Hastanın bulunduğu odalar da gereken titizlikle temizlenmelidir.
- Veba hastalığından ölenlerin cesetleri ilaçlanarak, sonradan bulaşmasına izin vermeyecek şekilde defnedilmelidir.
- Pire ısırması le karşılaşabileceğiniz her türlü ortamda bulunmaktan kaçının.
- Veba aşısının uygulanması sadecee salgının teşhisinde değil şüphelendiğiniz durumda da yapılmaktadır.
- Kesin bir aşı mevcut olmamasına rağmen, eğer risk altındaysanız ya da vebaya karşı bağışıklığınız da güçsüzse doktor tarafından önerilen bazı antibiyotikler yararlı olacaktır.

Yazar : Nilüfer Berna Demir
Kaynak : 
www.uzmandoktor.net/veba

Son güncelleme : 22.07.2020 12:57:39Kategori : HastalıklarLisans: Creative Commons

Kategoriler

İlgili Konular

Tremor Nedir?

Tremor Nedir?

Tremor Nedir nedir ne demek kısaca Tremor: İrade dışı titremelere verilen addır. Örneğin, Hiperti...

Dizanteri nedir?

Dizanteri nedir?

DİZANTERİ, ağrılı ve kanlı ishalle başlayan, bağırsakta yaralara yol açan ve bağırsakların iltihapla...

Zatürre (Pnömoni)

Zatürre (Pnömoni)

Zatürre, akciğerde iltihaba sebeb olan ve bu iltihapla ortaya çıkan önemli bir hastalıktır. Zatür...

Veba hastalığı nedir?

Veba hastalığı nedir?

Kara ölüm veba; Veba hastalığı nedir? Veba, ölüme yol açacak  bir hastalıktır ve ciddi bir bak...