Ketem Nedir ?
Ketem’in açılımı ve anlamı : “Kanser erken teşhis tarama ve eğitim merkezi” dir.
Ketemler Nasıl Çalışır?
Erken teşhis hayat kurtarır prensibiyle yola çıkarak sağlık bakanlığı kanser savaş daire başkanlığınca oluşturulan politikalar doğrultusunda meme, rahimağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedir. ketemlerin en önemli amacı toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmektir.
2008 yılı itibariyle 81 ilde toplam 124 ketem kurulmuş, devlet hastaneleri bünyelerinde faaliyetlerine devam etmektedirler.
Personel
Ketem’de kanserden korunma ve tarama yöntemleri, kişilerarası iletişim ve sağlık eğitmenliği konularında eğitim almış doktor, ebe, hemşire, röntgen teknisyeni ve tıbbi teknologlar görevlendirilir.
Ketem Tarama Hizmetleri Servisi, Kanser Taraması
Serviks kanseri tarama yöntemleri invazif kanser insidansını ve mortalitesini azalttığı düşünülen ve bu açıdan etkinliği kanıtlanmış az sayıdaki tarama yöntemlerinden biridir. ülkemiz koşulları dikkate alındığında gerçekleştirilebilir ideal hedef 35 yaşında başlanacak olan toplum tabanlı taramadır. Smear testi 5 yıl arayla tekrarlanır ve son 2 testi negatif olan 65 yaşındaki kadınlarda tarama kesilir.
Meme Kanseri Taraması
Hedef nufüs coğrafi olarak sınırları belirlenmiş bir toplumda yaşayan 50-69 yaş aralığındaki kadınlar olmalıdır. r olmalıdır.
Tarama aralığı 2 yıl olmalıdır
Taramaya katılanlara her iki meme için, birisi medyolateral oblik=mlo, diğeri ise kranyokaudal=cc olmak üzere ikişer poz mamografi filmi çekilmelidir.
Mamografi filmleri iki radyoloji uzmanı tarafından ve birbirlerinden bağımsız olarak okunmalıdır. asıl tarama yöntemi memenin mamografi ile incelenmesi olmakla birlikte, taramaya katılan her kadın hekim tarafından da muayene edilmelidir.
Taramanın etkili olması, yani ” meme kanseri mortalitesinin yüzde otuz düşürülmesi ” şeklindeki amaca ulaşılabilmesi için hedef nufüsun yüzde yetmişten fazlasının taranması gerekmektedir.
Taramanın başarılı olabilmesi için, her aşamada kalite güvencesi ilkelerine titizlikle uyulmalıdır. kolorektal tarama programı yeni başlamakla birlikte, bu kapsamda 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler yılda bir kez gaitada gizli kan testi ile, 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılarak taranacaktır.
Tarama programı kapsamında olmamakla birlikte prostat kanserinin erken teşhisi amacıyla 50-70 yaş aralığındaki erkeklerden psa tetkiki istenmektedir.
Ketemde yürütülen tarama hizmetlerinin tamamı ücretsizdir.
Sigara ve beyin damar hastalıkları, sigaranın beyne zararları. Sigara içilmesi ile beyin damar se...
Fizyoloji, biyolojinin canlı varlıkların fonksiyonlarını inceleyen bilim dalı. Fizyoloji bilimi k...
Önemli tıb terimler ve anlamları , Sık kullanılan tıbbi terimler listesi. Korelasyon: İlişki...
Jet lag, belirli zaman farklılıkları olan bölgeler arasında yapılan uçak yolculuğu neticesinde görül...