Hazır yoğurtlara kıvam arttırması ve su tutması için jelâtin eklenir. Jelâtin çoğunlukla domuz derisinden elde edilir ve çok ucuzdur.
Gaziantep Tarım İl Müdürlüğünün piyasada satılan yoğurtlarda jelatin katılıp katılmadığına dair yaptırdığı testlerde 10 markanın 8inde jelatin kullanıldığı tesbit edilmiştir.
-Hazır yoğurtlara, kıvam artırıcı olarak genetiği oynanmış nişasta eklenir.
-Bazı firmalar hazır yoğurdun maliyetini azaltmak için sütün içindeki yağı alarak yerine margarin ekliyorlar.
-Yoğurda, şeker veya kanserojen olduğu bilinen Aspartam, Sakkarin gibi tatlandırıcılar ilave ediliyor.
Hazır yoğurt üreticileri, bakanlığa baskı yaptı. Gıda Kodeksi Komisyonu da karar verdi. Karar, 16 Şubat 2009’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yoğurda yüzde 12 katı madde konulması şartı kaldırıldı!. Ayrıca süt proteini miktarı da yüzde 4’den yüzde 3’e indirildi.
Sadece ekşiyen, kesilen ve kaymak bağlayan süt ve yoğurtları tüketiniz (tabi bulursanız). En iyisi evde kendiniz yoğurt yapınız.
Kaynaklar:
http://haber.gazetevatan.com/zehirli-sebze-meyvenin-ilaci-evde-yapacaginiz-yogurt/440582/4/yazarlar http://www.agaclar.net/forum/doga-cevre-ekoloji-gida-hukuk-ve-politikalari/19911.htm
Fizyoloji, biyolojinin canlı varlıkların fonksiyonlarını inceleyen bilim dalı. Fizyoloji bilimi k...
Homojenizasyon işlemi sütün içerisinde bulunan yağ parçacıklarını, raf ömrü süresince ambalaj üzeri...
Formasyon bozukluğu nedir , ne demektir , anlamı nedir , hakkında bilgi. Formasyon bozukluğu has...
Horlama nedir, nasıl oluşur, horlama nasıl geçer? Horlama : Daha çok derin uykuda ağızdan giren hav...