Homojenize Yoğurt nedir?

Homojenize Yoğurt nedir?

 Homojenizasyon işlemi sütün içerisinde bulunan yağ parçacıklarını, raf ömrü süresince ambalaj üzerinde birikmemesi ve bu sayede tüketicilere standart tat ve yapıda ürünler sunabilmek amacıyla uygulanır.

Homojenizasyonun sağlanması için süt basınç altında (5-20 bar) enjektörlerden geçiriliyor, bu sırada sütün içerisindeki yağ zerrecikleri küçük parçalara kırılıyor, daha fazla suyun yağ zerrecikleri içerisine kapatılması sağlanıyor,

Yoğurt içinde barındırdığı laktik asit ve laktik asit bakterilerinden dolayı oldukça dayanıklı bir besindir. Laktik asit bakterileri bulundukları ortamda kendilerinden başka mikroorganizmaların yaşamasına ve gelişmesine izin vermezler. Evde yapılan yoğurtta laktik asit bakterileri ölmez, dolaba konulduktan sonra dahi yavaş da olsa üremeye, laktozu parçalayıp laktik asit üretmeye devam ettikleri için asitlik artar ve ekşi bir tat oluşur.

Homojenize edilmiş sütlerde kaymak oluşması beklenmez, peki o halde "kaymaklı" yoğurtların üzerindeki nedir? Bizim bildiğimiz kaymaklanma "gradyan" oluşturacak biçimde gerçekleşir, yani kaymağın altında gözenekli bir ara geçiş tabakası bulunur. Oysa "bazı yoğurtlarda" kaymak, yüzeyden kabuk gibi sıyrılıyor. Margarinden kaymak yapılarak yoğurdun üzerine ayrıca enjekte ediliyor. 

Son güncelleme : 05.01.2015 03:50:07 Lisans: Creative Commons

Yorumlar

Uyarı :

Küfür , hakaret ve lanet söylemleri içeren yorumların yazılması yasaktır.Olumsuz yönde yazılan yorum ve öneriler genel ahlak ve nezaket yazım kurallarına uygun olmalıdır.Lütfen kurallara uyunuz.

Kategoriler

  • Tıbbi Terimler
  • Haberler
  • Yardım Konuları
  • Genel Sağlık Konuları
  • Poliklinik Terimleri
  • Tahlil Bilgileri
  • Kategorideki Diğer Konular

    Homojenize Yoğurt (Hazır Yoğurt) Zararları

     Hazır yoğurtlara kıvam arttırması ve su tutması için jelâtin eklenir. Jelâtin çoğunlukla domuz deri...

    Horlama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    Horlama nedir, nasıl oluşur, horlama nasıl geçer? Horlama : Daha çok derin uykuda ağızdan giren hav...

    Renk körlüğü nedir?

    Renk Körlüğü : Belirli bir renkleri kısmen veya tamamen görememe ayırt edememe ve seçememe hastalıkl...

    Homojenize Yoğurt nedir?

     Homojenizasyon işlemi sütün içerisinde bulunan yağ parçacıklarını, raf ömrü süresince ambalaj üzeri...