Homojenize Yoğurt nedir?

Homojenize Yoğurt nedir?

 Homojenizasyon işlemi sütün içerisinde bulunan yağ parçacıklarını, raf ömrü süresince ambalaj üzerinde birikmemesi ve bu sayede tüketicilere standart tat ve yapıda ürünler sunabilmek amacıyla uygulanır.

Homojenizasyonun sağlanması için süt basınç altında (5-20 bar) enjektörlerden geçiriliyor, bu sırada sütün içerisindeki yağ zerrecikleri küçük parçalara kırılıyor, daha fazla suyun yağ zerrecikleri içerisine kapatılması sağlanıyor,

Yoğurt içinde barındırdığı laktik asit ve laktik asit bakterilerinden dolayı oldukça dayanıklı bir besindir. Laktik asit bakterileri bulundukları ortamda kendilerinden başka mikroorganizmaların yaşamasına ve gelişmesine izin vermezler. Evde yapılan yoğurtta laktik asit bakterileri ölmez, dolaba konulduktan sonra dahi yavaş da olsa üremeye, laktozu parçalayıp laktik asit üretmeye devam ettikleri için asitlik artar ve ekşi bir tat oluşur.

Homojenize edilmiş sütlerde kaymak oluşması beklenmez, peki o halde "kaymaklı" yoğurtların üzerindeki nedir? Bizim bildiğimiz kaymaklanma "gradyan" oluşturacak biçimde gerçekleşir, yani kaymağın altında gözenekli bir ara geçiş tabakası bulunur. Oysa "bazı yoğurtlarda" kaymak, yüzeyden kabuk gibi sıyrılıyor. Margarinden kaymak yapılarak yoğurdun üzerine ayrıca enjekte ediliyor. 

Bilgi paylaştıkça çoğalır bu sayfadaki bilgilerden dafa fazla kişinin istifade edebilmesi için, lütfen makaleyi aşağıdaki sosyal ağlardan en az 1 tanesinde paylaşmanızı rica ederiz.Saygılarımızla.

Son güncelleme : 05.01.2015 03:50:07Lisans: Creative Commons

Yorumlar

Uyarı :

Küfür , hakaret ve lanet söylemleri içeren yorumların yazılması yasaktır.Olumsuz yönde yazılan yorum ve öneriler genel ahlak ve nezaket yazım kurallarına uygun olmalıdır.Lütfen kurallara uyunuz.

Kategoriler

  • Tıbbi Terimler
  • Haberler
  • Yardım Konuları
  • Genel Sağlık Konuları
  • Poliklinik Terimleri
  • Tahlil Bilgileri
  • Hastalıklar
  • Sağlık Hesaplamaları
  • Tıbbi Sözlük
  • Kategorideki Diğer Konular

    Hıçkırık Nedir?

    Hıçkırık Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir  Hıçkırık : Karın ve göğüs boşluklarını bir birinde...

    Horlama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    Horlama nedir, nasıl oluşur, horlama nasıl geçer? Horlama : Daha çok derin uykuda ağızdan giren hav...

    Romatizma Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

    Romatizma  : Adını  İtalyanca “reumatismo”   kelimesinden almıştır.Daha çok kaslarda ve ...

    Homojenize Yoğurt (Hazır Yoğurt) Zararları

     Hazır yoğurtlara kıvam arttırması ve su tutması için jelâtin eklenir. Jelâtin çoğunlukla domuz deri...