Homojenize Yoğurt nedir?


 Homojenizasyon işlemi sütün içerisinde bulunan yağ parçacıklarını, raf ömrü süresince ambalaj üzerinde birikmemesi ve bu sayede tüketicilere standart tat ve yapıda ürünler sunabilmek amacıyla uygulanır.

Homojenizasyonun sağlanması için süt basınç altında (5-20 bar) enjektörlerden geçiriliyor, bu sırada sütün içerisindeki yağ zerrecikleri küçük parçalara kırılıyor, daha fazla suyun yağ zerrecikleri içerisine kapatılması sağlanıyor,

Yoğurt içinde barındırdığı laktik asit ve laktik asit bakterilerinden dolayı oldukça dayanıklı bir besindir. Laktik asit bakterileri bulundukları ortamda kendilerinden başka mikroorganizmaların yaşamasına ve gelişmesine izin vermezler. Evde yapılan yoğurtta laktik asit bakterileri ölmez, dolaba konulduktan sonra dahi yavaş da olsa üremeye, laktozu parçalayıp laktik asit üretmeye devam ettikleri için asitlik artar ve ekşi bir tat oluşur.

Homojenize edilmiş sütlerde kaymak oluşması beklenmez, peki o halde "kaymaklı" yoğurtların üzerindeki nedir? Bizim bildiğimiz kaymaklanma "gradyan" oluşturacak biçimde gerçekleşir, yani kaymağın altında gözenekli bir ara geçiş tabakası bulunur. Oysa "bazı yoğurtlarda" kaymak, yüzeyden kabuk gibi sıyrılıyor. Margarinden kaymak yapılarak yoğurdun üzerine ayrıca enjekte ediliyor. 

Yardım Konuları

Genel Sağlık Konuları

Tıbbi Bölümler

Tahlil Bilgileri

Hastalıklar